Over kiwi's, dolfijnen, zeeleeuwen en ander moois
Door: Door
Blijf op de hoogte en volg Dorien
29 December 2008 | Nieuw Zeeland, Queenstown
We konden ons niet losmaken van die prachtige zee met z'n zeeleeuwen, dolfijnen en coastwalks. Kaikoura ligt aan een schiereiland, dat als en plateau boven de zee uitkomt en ook nog eens een zee heeft die al heel snel honderden meters diep wordt. De wandeling langs de kust hebben we wel 2 x gedaan en het geboekte boottripje leverde een enorme hoeveelheid aan dolfijnen op (zie filmpjes). Inmiddels zijn we ook weer aan het hardlopen geslagen, dus hebben we nog twee keer de kust, maar dan rennend gezien. Verder enorme golven, waar volop op gesurft wordt en een kolonie zeeleeuwen, zo langs de parkeer plaatsen! Je kunt je wel voorstellen; alweer een geweldige ervaring!
Op kerstavond hebben we heerlijk gegeten bij The Green Dolphin, met een prachtig uitzicht op de zee. Van de rest van de kerst hebben we weinig meegekregen. Geen versieringen op straat, bijna niets in de winkels en al helemaal niet in de huizen. Het enige is dat op eerste kerstdag alle winkels en kroegen dicht zijn en er niemand te bekennen is op straat. Erg saai hier dus, zeker met regen. Kan je beter die vrieskou in Nederland hebben!
Op eerste Kerstdag zijn we via een pas de bergen van het binnenland ovrgestoken en kwamen we bij de westkust uit. Dit is het gebied van Kerewin (dat prachtige boek van Keri Hulmes, een Maoiri die uit dit gebied komt) aan de Abel Tasman zee. Toch een beetje Nederlands, dus toch een beetje chauvinistisch gevoel. Hier is de natuur niet alleen overweldigend, maar komen ook twee gletschers nagenoeg in zee uit.
Na een mooie overnachting aan een klein meertje (met kampvuur, ja) hebben we in Hokitika een Kiwi Centre bezocht, want we moeten die beesten toch life gezien hebben in dit Kiwiland! Daarna naar beneden afgezakt naar het plaatsje Franz Josef Glacier (naar de Keizer van Oostenrijk die van WO1). Toen we wakker werden scheen de zon zowaar weer, dus snel op staan en op weg naar de gletscher. Vanaf de parkeerplaats een uurtje lopen en je staat aan de voet van de gletscher! Dat kunnen die Nieuw Zeelanders wel; tracks en walks aanleggen. Zit er allemaal even prachtig uit! Wel een beetje jammer dat we met blote voeten een stuk door het smelwater moesten lopen. KOUD!
Na een kop koffie, 24 kilometer verderop de tweede gletscher, die van Mount Fox, bekeken. Hier kwamen we met nog minder inspanning, nog dichter bij de voet van de gletscher. De helicopters vliegen hier af en aan, maar wij bewaren dat voor als Tim er is en dan gaan we vanaf de andere kant Mount Cook vanuit de lucht bekijken (ja Kit, het gaat er toch van komen!).
Vervolgens zijn we via het-meest-gefotografeerde-meertje-van-NZ i.v.m. de weerspiegeling van de besneeuwde bergtoppen (vandaag geen zon dus helaas niet), naar het strand van Gillespies Beach gereden om daar te gaan overnachten - na een strandkampvuur. Vandaag toch een uurtje of 4 gewandeld, dus dat slapen zal wel lukken.
We beleven weer een hele nieuwe dimensie van NZ. Morgen gaan we op weg naar de fjorden, helemaal in het Zuid-Westen.
Tot zover.
Oh ja, als je toch een minpuntje wilt weten; dan zijn het de zandvliegen, die ons op dit moment met honderden op het strand en op de kampeerplaats overvallen met hun jeuksteekjes.
29 December 2008 - 09:51
Pap En Mam:
Lieve Dorien en Daan.
Hoi, dit keer ben ik de eerste die
reageert.Toevallig heb ik net weer gekeken want een kwartier geleden was er nog niets. Wat een schitterende natuur, wat een vogels, dolfijnen en zelfs albatrossen!Prachtig zeker weer het 100% gevoel. Na een natte kerst zie ik toch weer blauwe luchten, wel nog wat fris denk ik, gezien de jacks.Nou hier hebben wij ook jacks en mutsen nodig want het is flink koud met vooral een koude wind.Er wordt volop geschaatst.Vrijdag gaan wij met Matissen en Sam naar de winterefteling. Hebben jullie de kerstfoto's via de Email ontvangen. Liefs Pap en Mam
29 December 2008 - 12:00
Mikko Brandon:
HOI,Daan en Door!
Sorry dat ik geen reactie
geef op het verhaal. Maar
ik wil vertellen over mijn vakantie. Wij zijn 28 Dec. naar de bios gegaan om te kijken naar Madagascar 2. Dat was een leuke film. En we hebben koekjes gebakken.
Wanneer komen jullie terug,en wat is jullie volgende bestemming?
Groeten
Mikko -
29 December 2008 - 18:24
Simone:
Wow, wat een mooie plaatjes daar !
Alvast een hele goede jaarwisseling. We wensen jullie nog een mooie reis en goede terugkomst in het inmiddels erg koude Nederland.
Dikke zoen
Stephan en Simone -
02 Januari 2009 - 01:23
Kees De Groot :
vanuit het altijd vriendelijke Maassluis wens ik jullie een geweldig en bovenal gezond '' 2009 ''
geniet van en met elkaar..
met genoegen lees ik jullie verhalen en bekijk de plaatjes..
geweldig...!!! sjapooo
plezier.. -
02 Januari 2009 - 13:16
Robinnnn:
Haaaaiii Dorien en Daan!
Happy new year! Nieuw-Zeeland klinkt echt geweldig en ik ben weer eens jaloers op jullie reis(alleen ben ik wel blij dat hier geen zandvliegen zijn haha)
hebben jullie al die leuke dingen die jullie doen uit mijn fantastische 'lonely planet'?
Ik kijk uit naar jullie volgende reisverslag, nog heel veel plezier!
xxRobin -
03 Januari 2009 - 13:24
Hedda En Mark:
Hé Daan en Dorien! Wat een enorme mooie natuur daar in Nieuw Zeeland. Heel wat anders dan in Azië. Voor ons is de reis ten einde gekomen. Dinsdag zijn we teruggekomen in het koude kikkerlandje. Het was wel een top reis en de dagen dat we met jullie hebben gereisd waren ook super! Nog heel veel plezier en we zullen af en toe jullie verhalen bekijken! Hedda en Mark -
03 Januari 2009 - 16:56
Robert Anja:
Wat een mooi land ik zie veel mooie dingen. Ik vind de ervaring van jullie echt geweldig. Hoop je gauw weer te zien robert -
04 Januari 2009 - 05:49
Ron En Anja:
Hoi Daan en Dorien,
Pas nu al jullie verhalen eens op mijn gemak doorgelezen. Anja volgde jullie wel regelmatig, maar bij mij kwam er steeds wat tussen (werk en zo ...).
Geweldig om jullie reis op deze manier mee te beleven. En leuk om een aantal plaatsen tegen te komen waar wij eerder ook geweest zijn (Nepal 99-00, Koh Samed 91).
Wij zijn net terug uit Nederland waar we voor werk en Kerst waren. Beijing is koud maar droog en zonnig, dus prima winterweer (behalve als het hard waait). Echt koud zal het volgende week in Harbin zijn, waar we naar het ijs- en sneeuwfestival gaan.
We wensen jullie nog een hele goede voortzetting van jullie reis (die langzamerhand op zijn eind begint te lopen ..) en veel geluk en gezondheid voor 2009!
Hartelijke groeten uit Beijing, Ron en Anja